056/61.55.07

Orthopedie

Mankheidsonderzoek

MankheidsonderzoekcontrastRX

Uw dier kan om allerlei redenen pijn hebben bij het wandelen of bij het rechtstaan. Heupdysplasie, artrose, een ruptuur van de  voorste gekruiste band,… zijn termen waar veel mensen wel al van hebben gehoord. Een goed mankheidsonderzoek en eventueel radiografie helpen ons bij het lokaliseren van het probleem.

Artroscopie

Arthroscopie5Arthroscopie2

Voor bepaalde aangeboren of erfelijke aandoeningen zoals elleboogdysplasie, schouderocd, of ocd van de hak of knie wordt via een kijkoperatie of artroscopie het letsel vrijwel pijnloos verwijderd.

De techniek is minimaal invasief, er worden immers via zeer kleine sneetjes een camera en instrumentenpoort aangebracht om het bewuste gewricht te behandelen.

De honden kunnen dezelfde dag nog naar huis en ervaren meestal weinig last van de ingreep. Na de ingreep is het wel belangrijk dat zij verschillende weken rustig gehouden worden.

 

Kruisbandchirurgie

Kruisband TTA

Een van de wellicht meest voorkomende oorzaak van manken op de achterpoot bij de hond is een ruptuur van de voorste gekruiste band met of zonder scheur van de meniscus. Als medicatie en rust niet helpt, dan wordt een operatie aangeraden.

In onze kliniek voeren we 2 technieken uit.  De eerste (de flo-teugel) zal vooral gebruikt worden bij kleinere hondenrassen, de tweede techniek (de TTA) zal voornamelijk bij grotere rassen aangeraden worden. Vaak verdwijnt het manken volledig, zeker als er nog weinig artrose of schade in het gewricht aanwezig is.

 

Fractuurbehandeling/osteosynthese

Osteosynthese pin Osteosynthese plate

Indien uw hond een beenbreuk heeft opgelopen zal in sommige gevallen een operatie nodig zijn waarbij een plaat of ander materiaal zal gebruikt worden. In bepaalde gevallen kan een breuk ook genezen onder een spalk. Samen met u bespreken we de beste oplossing.