056/61.55.07

Tandheelkunde

Ultrasoon reinigen

Tandplak is de belangrijkste oorzaak van tandproblemen bij hond en kat. Tandplak is een laag vol bacteriën die een erge infectie en ontsteking veroorzaakt van de ondersteunende weefsels van de tand (ligamenten, tandvlees en bot) met uiteindelijk het verliezen van een tand als gevolg. Het ultrasoon reinigen is de enige manier om tandplak en tandsteen op een effectieve manier te verwijderen. Het ultrasoon reinigen omvat echter wel meer dan het verwijderen van tandplak. Alle tanden worden nadien gepolijst en er gebeurt altijd een volledig tandonderzoek, dat zorgvuldig op een tandfiche wordt genoteerd. Wanneer er niet gepolijst wordt heeft het ultrasoon reinigen weinig of geen nut, want het oppervlak wordt daardoor ruw zodat er heel snel terug plakontwikkeling optreedt. Het polijsten zorgt ervoor dat het oppervlak opnieuw glad wordt en de vorming van tandplak vertraagd wordt.

 

Digitale radiologie

Tandheelkunde zonder radiologisch onderzoek is als soep zonder zout. Er kan geen effectief tandonderzoek gebeuren zonder ‘foto’s’ te nemen. Digitale radiologie heeft als voordeel dat het snel werkt en de belichtingstijd veel korter is, wat het zoveel veiliger maakt voor uw dier (en de dierenarts). Door een goed radiologisch onderzoek uit te voeren, kunnen we verborgen problemen aan het licht brengen. Maar ook problemen voorzien vooraleer we aan een behandeling beginnen. Zonder deze belangrijke informatie is elke tandbehandeling niet volledig.

 

Tandextractie

Een hond en kat hebben grotere wortels dan een mens, daarom gebeuren de meeste extracties chirurgisch. Dit zorgt ervoor dat de genezing sneller gaat en de pijn voor uw dier veel minder is.

 

Wortelkanaalbehandeling

Afgebroken tanden kunnen ‘gered’ worden door een wortelkanaalbehandeling in de volksmond beter gekend als een’ plombage’. De tand moet daarom eerst ontzenuwd worden en daarna gevuld worden. Deze behandeling zorgt ervoor dat er nadien geen abcesvorming meer mogelijk is en dat de hond of kat zijn tand behoudt. Dit is uitermate belangrijk voor sporthonden die voornamelijk pakwerk uitvoeren.

 

Tumorchirugie

DSCN3020 DSCN3021

Bij tumoren in de muil is chirurgisch verwijderen van de tumor vaak de enige oplossing. Na een noodzakelijke CT-scan kan de marge bepaald worden hoeveel kaak er moet weg genomen worden. De amputatie zelf gebeurt via de nieuwste techniek met een piezotoom®, dit zorgt voor heel weinig chirurgisch trauma waardoor er veel minder pijn is nadien en de wonde sneller geneest.

Homecare

Homecare is niets meer of minder dan tanden poetsen. Dit is de enige effectieve manier om tandproblemen te voorkomen. Wanneer u een pup of een kitten aanschaft is het echt wel belangrijk om uw nieuwe huisdier zo snel mogelijk te wennen aan het poetsen van de tanden.